Măștile umane și impactul lor

Măștile și impactul lor

Măștile umane și impactul lor

Care sunt măștile care te trag în jos și la care ar fi bine să renunți?

Se spune adesea că “oamenii nu se schimbă și orice schimbare care are loc este doar superficială, deoarece își pun măști pentru a obține ceea ce își doresc.”

Masca unei persoane poate fi o fațadă care îi ascunde adevărata identitate. O persona care așa a învățat încă din copilărie să se adapteze la acel tipar de situație. Această mască poate fi folosită pentru a manipula mediul înconjurător și persoanele din jur și pentru a obține ceea ce își dorește și mai ales pentru a se manipula pe ea însăși.

Poate fi ușor de înțeles de ce oamenii nu se schimbă, deoarece poate fi mai ușor să ne ascundem într-o mască aleasă de noi. Poate fi un instrument eficient pentru a obține ceea ce ne dorim sau avem nevoie, iar acest lucru ne poate da un sentiment de control și putere asupra vieții noastre. Putem purta măști pentru a ne proteja de durere sau pentru a avansa în viață cu un sentiment de scop și direcție. De asemenea, putem purta măști pentru a ne proteja de judecată, pentru a nu fi răniți și pentru a ne asigura că suntem acceptați și respectați de către persoanele din jurul nostru.

Din nefericire, de multe ori rămânem blocați în măștile pe care le purtăm. Acționăm într-un mod care nu este congruent cu noi înșine și ne simțim deconectați de sinele nostru adevărat și nu mai avem contact cu adevăratele noastre sentimente și emoții. Iar când se întâmplă acest lucru, cu greu dăm jos masca și stabilim legături autentice cu oamenii din jurul nostru.

Măștile nu sunt însă un substitut pentru o schimbare adevărată. Putem purta măști pentru a obține ceea ce ne dorim, însă numai atunci când facem schimbări autentice în viața noastră vom putea obține cu adevărat satisfacția și împlinirea pe care le căutăm. Dacă vrem să facem schimbări pozitive în viața noastră, trebuie să fim dispuși să ne expunem adevărata noastră persoană și să ne dăm jos măștile pe care le purtăm, oricât de inconfortabil ar fi acest proces. În acest fel, putem fi noi înșine și putem începe să trăim în mod autentic și fericit.

Adesea spun “Cu motivația potrivită, orice este posibil.” Cu motivația potrivită orice schimbare este posibilă.

Cu toții avem obiective, visuri și speranțe care pot părea imposibil de realizat. Însă, cu motivația potrivită și cu o atitudine pozitivă, orice este posibil, iar motivația are legătură cu valorile noastre, cu ce este important pentru noi în viața asta.

Motivația și valorile sunt esențiale pentru a obține succesul în viață. Fără motivație și valori, este dificil să rămânem pe drumul cel bun și să ne concentrăm. Valorile noastre definesc cine suntem și ce ne determină să acționăm. A avea un set puternic de valori ne permite să luăm decizii în concordanță cu obiectivele noastre și ne ajută să rămânem motivați. În plus, a avea o atitudine pozitivă și a întreprinde acțiuni consecvente în vederea atingerii obiectivelor noastre este esențial pentru a rămâne motivați și a obține succesul.

Dacă te-ai ascuns în spatele unor măști de ani de zile, poate fi o provocare să afli cine se află cu adevărat acolo, însă descoperirea merită efortul. Atunci când încerci să fii cineva care nu ești, nu te vei simți niciodată congruent. Ceva va părea întotdeauna nelalocul său în viața ta, chiar dacă nu poți identifica acel ceva. De aceea este nevoie să ne scoatem măștile cu care am devenit atât de confortabili să le purtăm, iar pentru asta avem nevoie să parcurgem câțiva pași.

Înainte de orice avem nevoie să ne cunoaștem. Cine suntem noi cu adevărat. Aristotel spunea: “A te cunoaște pe tine însuți este începutul oricărei înțelepciuni.” Purtarea măștilor ne ține departe de propriile noastre sentimente și de sinele nostru autentic. Avem nevoie să ne privim bine, îndelung, în oglindă. Să descoperim ce este important pentru noi, ce ne motivează și ce ne demotivează. Avem nevoie să descoperim de ce facem ceea ce facem, să conștientizăm că purtăm măști și care sunt acestea.

  1. Începe să îți observi acțiunile, comportamentul și limbajul atunci când ești în preajma altor persoane. În ce fel te comporți diferit spre deosebire de momentele când ești doar tu cu tine? Faci ceva diferit pentru a te integra? Pentru a te simți acceptat și validat? Ții cont de lucrurile care îți plac și care nu îți plac?
  2. Ține cont de toate momentele în care ai acționat într-un mod care nu ți-a plăcut sau nu ți s-a părut corect și de emoția pe care ți-a dat-o acel comportament. Întreabă-te ce spune acel comportament despre tine. De ce anume îl faci? Ce beneficiu îți aduce? Ai tendința de a-ți pune o mască cu aceleași persoane de fiecare dată sau porți măști diferite pentru a se potrivi cu fiecare ocazie?
  3. Fii prezent. Fii conștient de fiecare comportament al tău, de starea emoțională pe care ți-o oferă și de beneficiul pe care ți-l aduce. Vezi care sunt acele comportamente care te susțin și te ridică și care sunt cele care te limitează și te blochează.
  4. Ia acele comportamente pe care nu ți le mai dorești și întreabă-te cum altfel poți obține același beneficiu. Ce ai putea face diferit pentru a-ți satisface acea nevoie? Propune-ți să faci o schimbare și să renunți la ce nu-ți mai folosește, iar data viitoare când se ivește același context, caută să te comporți diferit.
  5. Ai răbdare cu tine însuți/însăți. Dacă te-ai ascuns în spatele unor măști ani de zile, nu vei renunța la acest obicei peste noapte. Nu vei descoperi într-o singură zi toate calitățile unice care te fac să fii cine ești. Continuă să cauți și fii deschis și sincer cu tine însuți/însăți.

A face schimbări poate fi provocator, însă cu motivația potrivită, orice este posibil. Indiferent care sunt obiectivele noastre, o perspectivă pozitivă și încrederea în sine ne pot ajuta să facem schimbările necesare și să realizăm ceea ce ne-am propus.

×

Scrie-mi pe WhatsApp

Apasă pe numele de mai jos pentru a te redirecționa pe WhatsApp

× Scrie-mi pe Whatsapp